We hebben een contract getekend met de Stad Aarschot, zodat we daar nu ook officieel katjes kunnen helpen.
We deden dit eigenlijk al, maar zonder contract, dus hebben we nu de knoop doorgehakt om het officieel te maken.
We hebben er wel bewust voor gekozen om een clausule in het contract te schrappen: wij vinden het nl. NIET normaal dat De Stad gaat betalen voor sterilisatie van kittens die wij in opvang nemen en waarvoor wij adoptiegelden ontvangen.
Bovendien was het budget voor sterilisatie/castratie van zwerfkatjes vorig jaar al uitgeput eind augustus, door deze clausule, zodat er niet meer kon gevangen worden. Door deze kosten op ons te nemen blijft er meer budget over om de volwassen katjes te helpen.
Alle katjes waarvan wij denken dat ze nog een nieuwe thuis kunnen krijgen zullen we op onze kosten wettelijk in orde maken (zoals nu o.a. reeds Mango en Pax die in opvang zijn).
Het is voor ons nu ook even afwachten hoe alles zal lopen, want het is toch weer een nieuw avontuur.
Het materiaal hebben we al, daar hebben jullie vorig jaar voor gezorgd: we hebben twee vangkooien en twee dwangkooien. Een dwangkooi wordt gebruikt om de katjes naar de dierenarts te brengen en is voor de dierenarts handig om de katjes hun spuitje te geven om ze te kunnen steriliseren.
Daarnaast hebben we dit weekend de eerste “speciale benches” besteld, die we zullen testen, om te kijken of ze handig zijn om wilde mamapoesjes in alle rust toch te laten bevallen.
Ook hebben we een afspraak gemaakt met onze eigen dierenarts dat we een RX laten maken van de katjes waarvan we vermoeden dat ze zwanger zijn, zodat er geen abortus gepleegd wordt. Het is en blijft een risico om wilde katjes toch te laten bevallen, maar we krijgen het niet over ons hart om die kleintjes te “vermoorden”. Dat dit niet altijd van een leien dakje zal lopen weten we maar al te goed, we hebben het in het verleden ook al meegemaakt: sommige mamapoezen maken van de stress geen melk aan, andere maken via hun melk hun kindjes ziek, maar de meerderheid brengt het er wel goed vanaf en daarom geven we hen deze kans.
Eén groot nadeel: de Stad betaalt niet voor het verzorgen van zieke dieren, dus die kosten zullen we ook op ons moeten nemen. Daar hopen we uiteraard op jullie hulp, als dit nodig moest zijn.
We zullen ook heel open en transparant communiceren over deze vangactie en geven jullie zeker de kans om dit mee te volgen op onze pagina.
Toch ook nog even vermelden dat dit een onbezoldigd contract is, wij worden hiervoor niet betaald